Linkblog

F1 Sztorik

MInden amit az autósport legmagasabb osztályáról tudni kell, szubjektívan! Ha kíváncsi vagy arra ami a hírek mögött van, akkor jó helyen jársz!

Friss topikok

A Király visszatér 1.2

2009.12.28. 16:26 | _KingJack_ | 20 komment

Címkék: mercedes ferrari schumacher rosberg mclaren alonso massa forma1 vettel brawn

Kicsit megkésve bár, de törve nem, igyekszem újra felvenni a fonalat kedvenc Száguldó Cirkuszunk történései kapcsán. Ekkora kihagyás után, amit én produkáltam, talán már a mea culpa sem elegendő, de azért megpróbálom: éretsségihez közelítvén azért öszze tudnak torlódni az események. A december 23-i eseményeknél azonban keresve sem találhattam volna jobb alkalmat a visszatérésre. Mondjuk, a fenti jelző azért még nem rám vonatkozik...  Sokkal inkább Michael Schumacherre, aki, akárhogyan is csűrjük-csavarjuk a dolgot, bizony hőn szeretett Cirkuszunk legendás alakja. És az, hogy egy éven belül immáron másodszor jelenti be visszatérését, mindenképp megér egy misét...

Misét ugyan nemigen tudok itt prezentálni, de egy poszt természetesen kijár az öreg bajnoknak, annál is inkább mivel a júliusi visszetérési kísérlettel ellentétben ezúttal nem kedvenc ágaskodó lovas masinájába próbálja betuszkolni magát, hanem a stuttgarti Mercedes gyár leendő büszkeségébe. Aztán, hogy a tifosik ezt majd miképpen emésztik meg... Egyelőre olybá tűnik, hogy sehogyan, elvégre az összes mértékadó olasz lapban ráhúzzák a vizes lepedőt egykori kedvencükre. Önelégült, arrogáns, ráadásul német - szajkózták az itáliai újságok valamikor 1995 kora őszén, amikor kiderült, hogy a bolondulásig rajongott Alesi, Berger duó helyett egy bizonyos Schumacher feszít majd kedvenc versenygépükben. Eztán persze történt egy s más, például 5 egyéni viláégbajnoki cím, ami érzékelhetően jobb belátásra bírta a temperamantumos talján sajtót, ám úgy tűnik a dicsőségek elmúltával egyesek ismételten hajlamosak árulást kiáltani.

A nagy kérdés persze mostmár nem is a Scuderia és a hozzá tartozó fanatikus rajongótábor, a tifoso reakciója, sokkal inkább az, hogy Schumi miképpen tud élni a soha vissza nem térő alkalommal. Prófétának lenni a saját hazájában - ez az, ami a Mercedeses szerződéssel a kockán forog. Német pilóta, német autóval a világbajnokságért! Ezzel a nem titkolt szándékal kebelezett be egy jól működő, precízen felépített istállót a stuttgarti autóóriás, cserben hagyva az évtizedeken keresztül erőltetett McLarenes projektet. Mégsem mondhatni, hogy vabankra játszottak volna: magukhoz édesgették a közhiedelem szerinti legjobb csapatfőnököt (nem, nem Briatorét), a legutóbbi világbajnok konstruktőrgárdát szélcsatornástól, mindenestől. És ehhez jött még aztán Schumacher, mint nemzeti hős. Nem rossz, határozottan nem rossz.

Persze távol álljon tőlem, hogy a kialakulóban lévő Mercedes GP-t Schumacher-csapatnak tituláljam, hiszen ott ül majd mellette a Rosberg-gyerek, ez a csodálatosan tehetséges fiú, aki azonban már idestova 4 szezont húzott le érdemleges eredmény (értsd: győzelem) nélkül a Cirkuszban. Ez pedig már éppen kezdett kínos lenni, még akkor is, ha hozzáveszzük azt a nem elhanyagolható tényt, hogy Frank Williams igencsak rozoga masináiban próbálkozott eleddig. Kapóra jött tehát a Mercedes ajánlata, bár valószínűleg (sőt szinte biztosan) a Brawn is megkörnéykezte már a szőke szívrablót. nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom: a jövő német világbajnokát akarják kinevelni Stuttgartban, a múlt német világbajnokát segítségül hívva.

Azt persze Brawn és a stuttgartiak sem titkolják, hogy nem Schumacherre kívánják építeni az istálló következő évtizedét, ami nem is csoda, tekintve Schumi korát. Bár sokak szerint ez a bizonyos 41 év a mai autósportban már nem sokat számít. Persze mi mást is mondhatna a másik két nagy visszatérő, Lauda és Mansell? Az egészben persze talán az a legfurcsább, hogy ennek megfelelően a Mercedesnél már Schumi utódát is megtalálták. Nem túl nagy meglepetés, hogy ő is német, és hogy az ő homlokán már vitathatatlanul ott van az a bizonyos csillag, amit Rosbergén még csak keresünk. Igen, Vettelről van szó, arról a Vettelről, aki 2009-ben majdnem világbajnok lett, 22 évesen, ám jelenleg még szerződés köti őt a Vörös Bikához. Na, de majd utána...

Amint így böngészgettem a jövő évi pilótapárosokat, rájöttem a lényeger: 2010 a nemezetek csatája lesz! Épülget az imént boncolgatott Német Dream Team (vagy inkább Wundermannschaft?), a McLarennél megvalósulhat Ron Dennis évtizedes álma, és két brit világbajnok vezetheti az autókat (Dream Team 2.), a Ferrarinál pedig egy igazi latin brigád állt össze a tifosik legnagyobb örömére, Massa-Alonso felállásban. Apró szépséghiba, hogy míg a németeket két ízig-vérig angol vezeti (Fry és Ross Brawn), addig a britek sikerének zálogául a német Mercedes aggregát szívóssága szolgálhat.

És akkor még nem beszéltünk a Webber-Vettel kettőssel rohamozó Red Bullról, a gyökereihez visszatérő Sauberről, vagy az átalakulófélben lévő, de Kubicát már megszerző Renault-ról. Egy szó, mint száz, pokolian izgalmas szezonra van kilátás, amihez Schumacher varázsa csak hozzátesz és semmiféleképpen nem vesz el belőle! Hogy is ne tenne jót a sportágnak az, hogy együtt versenyezhet, sőt kerék-kerék elleni csatában dönthetik el a VB címet egymás között az új fiúk, Hamilton, Vettel, Rosberg és a nagy öreg, a már Piquet és Patresét is visszavonultató Schumi?! Én mégsem ezt a pillanatot várom leginkább. Bár lehet, hogy ami engem foglalkoztat, az rajtam kívül csak keveseket és őket sem túlságosan, én mégis előhozakodom vele: vajon hogyan nézz majd ki, amikor Schumi és az őt sokszor kiátkozó Norbert Haug egymás nyakába borulnak?

A bejegyzés trackback címe:

https://f1sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr31628592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.12.28. 19:07:06

jó a blog!

az a nyomorult index f1 blog a nyomorult szerzőjével ennyi szöveget 10 bejegyzésre osztott volna.

_KingJack_ 2009.12.28. 19:27:54

@Félkegyelmű: én is osztom a frusztrációdat Joó Gabi iránt, de kérlek ezt ne itt vezesd le. Még egy ilyen és kénytelen vagyok kimoderálni téged.

Hozzászólok (törölt) 2009.12.28. 19:38:20

Roppant izgalmasnak néz ki a szezon.
Viszont Schumi nagy rizikót vállal,mert Mercedes ide-Brawnoda könnyen lerombolhatja a saját nimbuszát ha nem jönnek az eredmények.Márpedig ennyi tehetséges fiatal mellett nem lesz sétagalopp.

_KingJack_ 2009.12.28. 19:46:56

@Hozzászólok: abszolút egyetértek, de véleményem szerint Michael pontosan tudja hol tart. Máskülöben nem vállalta volna el a felkérést. Túl nagy a veszítenivalója, miközben azt amit annyira szeretne megnyerni ( a rajongók osztatlan szeretetét) sosem fogja megkapni. Ez az ő nagy tragédiája.

PIER 2009.12.28. 19:53:07

ki az az súmáher???

Fittipaldi 2009.12.28. 19:58:30

@PIER: a cipészem.

Amúgy addig fogja ezt csinálni, amíg bele nem hal. Így szokták végezni ezek a nagy sportolók.

Rahsid 2009.12.28. 20:06:12

Úgy megfog baszdosni mindenkit, mint a húzat. :) Nagyon várom már.

Leslieke 2009.12.28. 20:07:08

@_KingJack_: Nincs olyan pilóta, akit a rajongók osztatlan szeretnek!!

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2009.12.28. 20:12:31

azért a mercedes f1 team egyelőre eléggé nem német, a mclarent meg nem hagyta cserben jövőre is ingyé kapják a mocit, szvsz ez inkább békés elválás

_KingJack_ 2009.12.28. 20:22:56

@Leslieke: pontosan. De ettől még Schumi, mint legendás bajnok erre vágyik. Vay lgalábbis arra, hogy a érdemeinek mgfelelő számú tisztelője legyen. Nagyon sokan ugyanis nem tisztelik őt. És e, mindent egybevetve, bizony szomorú dolog.

rockjano 2009.12.28. 20:23:25

@Hozzászólok:

Szerintem ez nem igaz. Még akkor sem rombolja le a nimbuszát ha nem fog olyan jól szerepelni. Ha jó lesz az autó akkor elég jól fog úgyis, annyi világbajnoksága és futamgyőzelme van már mint senkinek és azt már senki nem veheti el tölle.

Ő már ígyis-úgyis legenda mint Lauda volt. Hiába égett össze hiába nem ment a légitársasága ő már az marad aki.

Meg mintha Suminak jót tenne a kor, ennyi minden után kevésbé tűnik olyan német szupermanschnak. Persze csak akkor ha megint nem ő nyer mindent, akkor gyorsan ráununk majd. :-)

Zee 2009.12.28. 20:24:36

én amondó vagyok,be kellett volna fejezni a csúcson.Ok,hogy visszatér,ok,hogy csúcsformában érzi magát,egyetlen dologt nem tud.Az ellenfelek hogy érzik magukaT?

mert annál rosszabb nincs,mint amikor egy feleannyi idős ficsúr lealázza a pályán az istent :)

láttunk már ilyet....

McLAREN4EVER

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.12.28. 20:31:42

Csak ne fulladjon az egesz az unalomba, mint anno a Ferrari Schumacher era csucsan.
Emlekezzunk csak.
Schumacher az elso helyrol indult es szinte izzadas nelkul ment at a celvonalon.

_KingJack_ 2009.12.28. 20:35:00

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: ahogyan mondani szokás, ez csak az ellenfeleken múlik:D

Hagrid 2009.12.28. 21:19:26

"...hogy a bolondulásig rajongott Alesi, Berger duó helyett egy bizonyos Schumacher feszít majd kedvenc versenygépükben."

Hja, annakidején mennyire megutáltam Schumit, mint nagy Alesi rajongó s még Bergert is bírtam.:D

Később nemhogy beláttam, hogy Schumi a legnagyobb, de még rajongóvá is váltam.:-))

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.12.28. 21:33:07

Biztos érdekes lesz, de ennyi idősen már nem fog úgy vezetni mint pl. Vettel. Ha az övé lesz a legjobb autó, akkor biztos győzni is tud, de attól félek, hogy halál unalmas módon fogja előadni...

_KingJack_ 2009.12.28. 21:58:36

@Kóser Malac: ez is egy vélemény, sokan osztják ezt, én mégsem értek egyet vele. Gyors lesz ő, piszok gyors, ha ezt nem érezné nem is vágott volna bele ebbe az egészbe. A kritikus pont szerintem az lesz, hogy bírja e majd az egész éves hajcihőt így 3 év kihagyás után. Bár a szorgalmát és a munkamorálját nézve emiatt sem aggódom túlzottan.

scuderia ferrari 2009.12.30. 21:52:29

nagyjából érzi ő, hogy ezek az új kiskirályok mint hamilton/vettel közel sincsenek hozzá, és az egykori häkkinen/villeneuve kaliberű ellenfeleihez egy olyan mezőnyben kell újra bizonyítania ahol jensonbutton lett a világbajnok akit ő általában kétszer körözött le minden futamon anno

potenciálisan legkeményebb ellenfele az őt kétszer legyőző fernandoalonso pedig a mára teljesen széthullott maranelloi gárdában semmi veszélyt nem jelent

_KingJack_ 2009.12.31. 10:31:21

@scuderia ferrari: ezt azért én így semmiféleképpen sem mondanám. remélem csak cinizmus amit írsz, mert ha nem, akkor csak egyszerűen hülyeség:)
süti beállítások módosítása