Linkblog

F1 Sztorik

MInden amit az autósport legmagasabb osztályáról tudni kell, szubjektívan! Ha kíváncsi vagy arra ami a hírek mögött van, akkor jó helyen jársz!

Friss topikok

A Király visszatér!

2009.08.03. 08:30 | _KingJack_ | Szólj hozzá!

Alioghanem nincs már olyan Forma-1 iránt legalább egy picinykét is érdeklődő ember aki ne  hallotta volna a nagy hírt: Michael Schumacher, a Cirkusz legendás alakja, 7-szeres világbajnoka visszatér! Massa sajnálatos sérülése miatt jött el számára az újabb lehetőség, egyszersmind a visszatérés lehetősége. Nem kérdés, hogy a Ferrari-család iránt érzett lojalitása vezette elhatározását, kár lenne tehát a piszkos anyagiakat feltételezni döntése hátterében, mint ahogyan azt nem egy újság tette már meg a napokban. Aki azonban ismeri Michaelt, az egy percre sem kételkedett abban, hogy Montezemolo elnök felkérését el fogja fogadni!

Természtesen ehhez előbb meg kellett szerezni a hitvesi áldást is, elvégre Corrina nem ezt az ígéretet kapta 2006-ban.... Egy olyan kiegyensúlyozott házasságban azonban mint amilyen az övéké (vagy ha mégsem az, a nyilvánosság előtt nagyon diszkréten intézik az ügyeiket - tehát sehogy), ez nem jelenthetett problémát. Corrina annyit azért már elmondhat magáról, hogy ismeri az autóversenyzői lelkeket, elvégre idestova 14 esztendeje hűséges felesége egy bizonyos kerpeni fiatalembernek, csak úgy mellékesen hétszeres Forma-1-es világbajnok... Amihez ha még hozzátesszük, hogy egészen fiatal korában Heinz-Harald Frentzen csapta neki a szelet, akkor bizton állíthatjuk: tudja kezelni a bonyolult léleknek számító autóversenyzőket!

A családi tűzhely körül tehát úgy fest nem lesznek komolyabb problémák a visszatérés miatt, a Cirkusz világa és a szurkolók azonban nem tudták egységesen örömmel fogadni a világbajnokot. Stílszerű lenne éppen itt és most megjegyezni hogy Schumi sohasem volt a szívek világbajnoka, amit számtalan kisebb-nagyobb, apró-cseprő féllegális vagy éppen illegális manőverére tudunk visszavezetni; ám most mégsem ezt tenném. Ami volt elmúlt, ráadásul a fiatal Schumacher is csak olyan volt amilyen egy tejfelesszájú, ám szemtelenül tehetséges ifjonc: tiszteletlen, arrogáns, sikeréhes és motivált. És bizony ilyenkor sokszor dönt rosszul az ember... Nem is kell sokkal tovább mennünk, mint a "kis négerig", vagyis Lewis Hamiltonig, aki véleményem szerint feltűnően sok jegyet visel magán az előbb felsoroltak közül....

Nem véletlenül ez a legnagyobb pikantériája Schumi visszatérésének: együtt láthatjuk versenyezni a múltat és a jövőt, vagyis MIchaelt és Lewist. Tény, hogy sokan nem szeretik a fiatal angolt, ám annyi bizonyos: a következő egy, de nem elképzelhetetlen, hogy két évtized legragyogóbb tehetségű bajnokáról beszélhetünk esetében. Ezzel szemben Schumi az elmúlt másfél évtized legkiemelkedőbb alakja, a mérce, aki egyszerre volt legendás bajnok és többszörösen kiátkozott csaló.... Lehetetlen nem észrevenni, hogy az idei világbajnokság ezzel megmenekült! És akkor még a szintén pikáns Kimi-Schumi csapatfelállásról nem is beszéltem...

Az idei bajnokság minden kétséget kizáróan az utóbbi évek legkisebb érdeklődését váltja ki világszerte. Év elején még ugyan érdekes volt, hogy egy teljesen csupasz versenyautót kergetnek a dúsgazdag riválisok, mostanra azonban eltelt az a bizonyos "3nap", ameddig minden csoda tart. Jenson Button, ugyanis hihetetlneül tehetséges ugyan, és senki sem vitatja, hogy bizony megérdemelne már egy VB-címet, ám korántsem az a szívrabló, mint Kimi, Alonso vagy épp a visszatérben lévő Schumacher király. Pontosan az hiányzik belőle, ami a tavalyi év két nagy harcosából is: a karizma! Az üldözőiről (ergo a további ehetséges világbajnokokról), így Webberrről, Barrichellóról, vagy Vettelről pedig szinte értelme sincs beszélni. Vettelből ugyan természetesen világbajnok lesz majd egyszer (de nem most), azonban jelen pillanatban semmivel nem nagyobb egyéniség, mint például a szintén szupertehetséges Rosberg.

Na, de ideje visszakanyarodnom Schumihoz, aki miatt végülis belekezdtem ebbe az írásba... Valahol ott hagytam abba, hogy a reaktiválásával a Ferrari megmentette a világbajnokságot! No persze nem a saját maguk számára, hanem a mi, nézők számára, akik bizony az idei szezonban párviadal nélkül maradtunk. Nincs két bika, két harcos, két bajnok-aspiráns, akiknek bármiféle karizmája lenne! Egy szépen lassan, ám annál biztosabban ellaposodó idénybe visz színt Schumi visszatérése tehát, olyan pikánsabbnál pikánsabb párosításokat hozva létre, mint: Schumacher-Kimi, Schumacher-Hamilton, Schumacher-Vettel...

Aztán persze ott vannak a szokásos károgók, akik olyasmiket hangoztatnak, mint öregség, túl nagy kihagyás, edzetlenség, és az idei autó kipróbálása. Nos, én az előbbire speciel Nigel Mansellt tudom példának felhozni, aki 39 évesen lett először (és utoljára) világbajnok, és még 41 évesen is futamot nyert! Az edzetlenséghez hozzászólva pedig elég csak annyit megemlíteni, hogy Schumi volt az egyik legelső a pilóták között, aki folymatos edzéssel tartotta karban a testét, és köztudomásúlag a legjobb állóképességgel rendelkezett a mindenkori versenyzőtársak között. És álljon itt egy újabb emlék: a legelső malajziai nagydíjon, miután lábtöréséből 3 hónap után visszatérve mindenkit földbe döngölt az időmérőn Schumi, a versenyt gyakorlatilag megnyerette Irvine-nal, majd úgy állt fel a dobogóra a 40 fok melegben, mint aki éppen csak ment egy párt kört.... Miközben a másik két dobogóst, Hakkinent és Irvine-t szinte úgy kellett feltámogatni a pódiumra!

Az pedig, hogy az idei autót még nem próbálta ki, igazán nem lehet probláéma egy ilyen csodálatos képességű versenyzőnek, mint amilyen Schumi. Egyesek elfelejtik ugyanis, hogy a mostani mezőnyből szinte egyes-egyedül ő vezetett a mostani lebutítotthoz kísértetiesen hasonló versenyautókat még valamikor a 90-es évek közepén. És ő, Barrichelloval ellentétben világbajnok lett velük... Ha valakinek, neki tehát nem jelenthet gondot az elektronikus berendezések száműzése! Azt pedig, hogy első tesztjéből (én mondjuk személy szerint inkább nevezném ezt gyakorlásnak) egyből botrány lett, márcsak a hisztéria kezdetének, a megnövekedett érdeklődés első jelének tekintem. Elvégre, ha valakit, akkor Schumachert végigkísértek a botrányok pályafutása során...

Az egyik barátom, aki nem mellesleg megszállott Alonso rajongó, és Schumit velem ellentéteben csak az egyeduralma körüli korszakból ismeri, azt mondta nekem a minap, hogy Schumacher már csak amolyan reklámtáblának lesz jó, és esélyes sem lesz még csak a Q2-be sem bekerülni. Én erre csak annyit válaszoltam, hogy majd meglátjuk, és persze cinkosan kacsintottam egyet. Ha ugyanis van olyan versenyző a mai mezőnyben, aki csakis a győzelem reményében száll autóba, akkor az Schumi! Ha van olyan pilóta, aki elszántságával képes volt minden létező falat ledönteni, akkor az Schumi volt! És én egyáltalán nem hiszem azt, hogy Michael bármikor, bármilyen körülmények között is megelégedne a futottak még kategóriával. Elvégre, ahogyan Jody Scheckter is megmondta: "Ez nem tenisz, itt nem lehet csak úgy elütögetni. Ha nincs meg benned a kellő motiváció, akkor hamar meghalsz!" Ezt persze még akkor mondta, amikor a halál gyakori vendég volt a Forma-1 futmain.

Nem akarok fogadást ajánlani, de a magam részéről biztos vagyok benne: Michael Schumacher az első hat között fog végezni az Európa Nagydíjon. Vagy ha mégsem, akkor majd megszaggatom a ruháim hamut szórok a fejemre és mea culpázom.

A bejegyzés trackback címe:

https://f1sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr751284417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása