Linkblog

F1 Sztorik

MInden amit az autósport legmagasabb osztályáról tudni kell, szubjektívan! Ha kíváncsi vagy arra ami a hírek mögött van, akkor jó helyen jársz!

Friss topikok

Párhuzamos életrajzok II. fejezet, 1. rész - Kimi vs. Button

2009.08.06. 19:43 | _KingJack_ | Szólj hozzá!

Címkék: 1 forma mclaren button raikkönen kimi jenson

Folytatom tovább a megkezdett munkát, és újabb két gyanúsan egyívású pilóta életútját veszem górcső alá. Ezúttal pedig azok is felkaphatják majd a fejüket, akiket eleddig csak a nagy szívtiprók miatt érdekelt az F1: a sorozat második epizódjának két delikvense ugyanis a sorozat David Beckham-je és az angyalarcú, ám kötélidegű finn Jégember.

Ha valakinek még ezután sem esett volna le, akkor elárulom. Jenson Button és Kimi Raikkönen életútját párosítottam össze ezúttal, s higgyétek el, magam sem gondoltam volna eddig mennyi hasonlóság van a két versenyző között. Gondoljunk csak arra a mindent elsöprő hévre amivel berobbantak a legnagyobbak közé, a Formula 1-be! Odáig azonban természetesen hosszú út vezetett, mind a finnországi Espoo-ból, mindpedig a Somerset megye-beli Frome-ból... Kettejük közül bármily meglepő is, de Kimi az idősebb, mégha csak egy szűk negyed esztendővel is: a finn 1979 októberében, míg Button 1980 januárjában látta meg a napvilágot. A kis Jenson-nek fiatalabb kora ellenére mégis könnyebb dolga volt eljutni az F1-be, hisz olyan családban szívhatta magába a benzingőzt, amelynek feje, John Button ismert angol ralliversenyző volt. Sőt még most is a család feje... Innen nézve az eseményket sokaknak talán már nem is olyan meglepő, hogy a délceg úriember manapság is ott téblábol fiacskája minden egyes versenyén.

A kezdetekben minden bizonnyal nem volt mindig így, hiszen nem egy olyan eseről tudunk, amikor a nővére kísérte el mindössze 8 esztendős fiát a gokartpályára versenyezni. Nem semmi egy família: az öregedő családfő és a kisiskolás különböző versenypályákon, de egyidőben... Mindenesetre a kis Jenson-nek nem ártott a korai kezdés: 1988-ban már versenyszerűen nyüstölte a gokartokat, mígnem 1991-ben megnyerte a brit kadett-bajnokságot. Csak mellékesen mondom: 34 futamból 34-et nyert meg! 11 esztendős volt ekkor, éppen egy évvel fiatalabb, mint amikor Alexander Wurz BMX-világelső lett. Talán ezért is alakult másképp a pályájuk... Innentől persze már nem volt megállás, korához képest hamar kinőtte ugyanis a gokartot és nem feltétlenül a testméretei miatt. 1997-ben már rutinos versenyzőként nyerte meg a Super A géposztályt, méghozzá a valaha volt legfiatalabbként. Az Ayrton Sena emlékverseny megnyerése aztán elég lökésnek bizonyult ahhoz, hogy az éppen csak felnőttkorba lépett Jenson a Forma autózás felé vegye az irányt.

Mindeközben Finnország egy távoli zugában (minden híresztelés ellenére azonban nem a Mikulás szomszédságában), egy tejfelszőke fiatalmber, bizonyos Kimi Raikkönen is az autóversenyzés tökélyre fejlesztésén töltötte minden idejét. Teljesen véletlenül éppen 1988-ban kezdett versenyezni és jónéhyány győzelmet is learatott különböző kategóriás gokart futamokon. Egészen 1999-ig nem is hagyta ott a legkisebb négykerekű masinákat, és ezalatt a 11 év alatt mindent megnyert kis hazajában amit lehetett, köztük a jelzésértékű névvel felruházott finn Rakéta Gokart Bajnokságot is. Közben pedig mind a világ-mind az Európa-bajnokságokon megmérette magát, többnyire legfiatalabb versenyzőként. Nyernie azonban egyik sorozatban sem sikerült, hiszen nem egyszer toronymagasan vezetett ugyan a versenyekben, valamilyen buta hibával, vagy egyszerűen a gép túlhajtásával gyakorta önmagát ejtette ki a versenyből. Ilyen a jó versenyző: a saját hibájából sem tanul... Így is összeszedett azonban egy-egy második helyet az Európa-bajnokságról, és a monacoi gokartos versenyről.

Jenson tehát 1998-ban, míg a fiatalabb Kimi csak egy évvel később, 1999-ben ült át Formula-autókba. Az időt leszámítva azonban a legfontosabb dolog pontosan megegyezett: mindketten viharos sikereket arattak már közvetlenül bemutatkozásuk után. Button első szezonjában rögtön a brit Forma-Ford bajnokság legjobbja lett, majd a rákövetkező évben immáron a brit Foram-3-as sorozatban nyert 2 futamot és lett a bajnokság 3. helyezettje. Ekkoriban már nemzetközileg is ismert lett a neve: A McLaren ugyanis neki ítélte hagyományos díját, mellyel a legtehetségesebb brit autóversenyző-palántákat szokás kitüntetni. Innen pedig már sokak útja vezetett a Forma-1 felé... Nem lett ezalól kivétel Jenson sem: miután a Prost csapattal eltöltött tesztnapok során jócskán elagyabugyálta a veterán Jean Alesit, egy huszárvágással a Williams csapat tesztpilótai állására bólintott rá. A huszárvágásoknak azonban itt még nem volt vége. A téli holtszezon kellős közepén ugyanis Sir Frank úgy döntött megversenyezteti az angol suhancot a Forma-3000-es menő, egészen addig biztos Williams-pilótának tűnő Bruno Junqueirával. A párharc pedig nem várt végeredménnyel zárult: az alig 20 esztendős Button mindnt vitt! Junqueira meg azóta is csak áhítozik a következő lehetőségről...

Button tehát már révbe ért, méghozzá alig húszesztendősen, miközben Kimi ilyen idős korában még javában a gokartokat hajtotta - többnyire az utolsó lehetükig. Igaz azonban az is, hogy utolsó gokartos szezonjában már a Forma autózásba is belekóstolt, első Formula-Renault futamán egyből dobogóra állhatott, míg a Forma-Ford Euro Kupában 5. lett. A Formula-Renault téli bajnokságában aztán 4 futamból négyet nyerve nem talált legyőzőre. Csapata pedig egy bizonyos Manor Racing nevezetű istálló volt... Ezek után természetesen nem volt meglepetés, hogy a Forma-Renault 2000. évi bajnokságát Kimi Raikkönen nyerte. 10 futamból 7-et nyert és ugyanennyiszer indult a rajtrács első kockájából is. A Forma-Ford Euro Kupára így természetesen nem jutott elég energiája, hisz úgy végzett a bajnokság hatodik helyén, hogy csak 3 futamon indult. Igaz ebből kettőt megnyert....

 

Innen várható a folytatás, a fogadtatástól nagyban függő gyorsasággal. A következő rész kezdetén kivesézzük Jenson első F1-es szezonjának mérföldköveit, és azt is megvizsgáljuk vajon mire vitte 2001-ben az addigi 23 együléses futamának majd 65%-át megnyerő Kimi... Addig is, várom az észrevételeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr371293258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása